Náš první rok s vámi...

06.11.2015 16:45

Vážení občané našeho městečka,

Je to téměř rok, co jsme Vás poprvé oslovili jako nová Volnočasová Kulturní Ronovská Komise, kterou jste v uplynulých dvanácti měsících vídali pod pseudonymem VoKu®Ko.

     Nyní, s blížícími se Vánocemi, každý z nás bilancuje a hodnotí. Proto i nám dovolte krátkou připomínku toho, co se nám vlastně „povedlo“. Pevně věříme, že nesklidíme kritiku za to, že se prezentujeme v duchu hesla „Když se nepochválíš sám, nikdo jiný to za tebe neudělá“. Připomínáme se hlavně proto, že v tom našem malebném městečku se málokdy hovoří o povedeném díle, mnohem raději se hledají neúspěchy, ty se totiž hodí účelově ke všemu.

     Během 365 dní se nám podařilo realizovat několik volnočasových a kulturních akcí. Celkem šestkrát jsme navštívili Dům s pečovatelskou službou a spolupracovali jsme se Svazem žen na projektu „Zlaté Ronovské ručičky“.

     Dříve než přistoupíme k podrobnější rekapitulaci, chtěli bychom poděkovat všem, kteří nás po celý rok podporovali a podíleli se na dění v našem městě.

Mateřské centrum, aneb jak to všechno začalo …

     Na samém počátku byla pouze myšlenka, založit v našem městečku něco nového, co by s trochou nadsázky povzneslo společenský život. A tak jsme se po celý rok snažili zasadit o to, aby v našem městě vzniklo mateřské centrum. Oáza klidu, kde se budou scházet rodiče na mateřské dovolené se svými ratolestmi. Hned na počátku jsme však narazili na neřešitelný problém a to najít v našem městě ty správné prostory, které by odpovídaly vizím a hlavně bezpečnosti. Na podzim se však konečně blýsklo na lepší časy. Dětský koutek byl od listopadu (zatím však prozatímně), umístěn v Galerii A. Chittussiho. Za pomoci města, našich sponzorů a výnosu z dětského karnevalu jsme místnost vybavili nábytkem, kobercem, hračkami a vším potřebným pro provoz centra.


 

     Celý program mateřského centra je zaměřen na prolomení společenské izolace, do které se maminka dostává změnou životního stylu po narození dítěte. Pro dosažení svých cílů bude koutek poskytovat pravidelně kroužky zpívání, tancování, výtvarné a jiné tvořivé činnosti. Dále potom přednášky a kurzy včetně cvičebního programu. Příležitostně máme v plánu pořádat například výlety, Mikulášské a Vánoční besídky a mnoho dalších akcí.

Máte-li zájem o bližší informace, neváhejte nás kontaktovat na telefonním čísle (………….) nebo na e-mailové adrese vokurko@post.cz


 

Následující řádky jsou věnovány krátké rekapitulaci naší činnosti v roce 2015.

D u b e n 

 Naše aktivita začala přípravou na Velikonoce, kdy jsme v parku před Základní školou ozdobili náš první Ronovský Skořápkovník. I přes nepříznivé počasí se nám podařilo na strom umístit celkem 328 kraslic. V této nově založené tradici máme v úmyslu pokračovat i v roce 2016, kdy se pokusíme pokořit loňský počet zavěšených malovaných vajíček.






Č e r v e n

Ukončení školní docházky 2014/2015 a příchod letních prázdnin jsme oslavili netradičním vodnickým putováním po hrázi Nového rybníka. Malí návštěvníci se v průběhu procházky po břehu rybníka setkali s vodními a pohádkovými bytostmi. A dětí se sešlo opravdu mnoho – bezmála sedmdesát, což pro nás byla ta největší odměna a taky motivace pokračovat v putování za vodníkem Ouličkou také v příštím roce.




S r p e n

Pouťové veselí bylo v letošním roce obohaceno o dětskou diskotéku, která se konala na zahrádce Ronovské pivnice. Děti tančily, soutěžily, malovaly a tvořily. Věříme, že ještě dlouho budou mít na co vzpomínat a právě proto se těšíme za rok na viděnou.




 

Z á ř í

Nejzajímavějším projektem letošního roku se stala bezpochyby výstava pro Ronovské šikovné ruce. Kooperace se Svazem žen se ukázala jako výborné řešení. A tak jste mohli vidět výtvory našich spoluobčanů, kteří i v dnešní uspěchané době aktivně využívají svůj volný čas, mají šikovné ruce a umělecké sklony. Vzhledem k velkému úspěchu budeme spolupracovat i při další výstavě. Již v dubnu 2016 se můžete těšit na další, tentokrát „retro“ výstavu v naší galerii. Na programu tedy bude malé ohlédnutí do minulosti. Avšak také velký krok „kupředu“. Poprvé v našem městě proběhne velká spolupráce s oddílem Junáků, Svazu žen a samozřejmě naší Vokurky. Celá výstava bude věnována 20. výročí odemykání naší řeky Doubravy.




 

Ř í j e n

Maškarní karnevaly jsou velká zábava, hlavně s originálními a poutavými kostýmy, které mohou mít mnoho podob. Letošní karneval zavedl děti do zvířecí říše. Odpoledně plné her, soutěží a písniček si nenechalo ujít téměř 200 malých i velkých návštěvníků. A ty krásné kostýmy! Určitě nikdo nelitoval, že se nevybírala nejhezčí karnevalová maska, protože by to byl úkol téměř nadlidský.

Všech masek se po zahájení programu ujala smečka organizátorů v převleku za myš, slona, žirafu, zebru, zajíce a kočku. Následovala úvodní promenáda, při které jmenované zvířectvo projevilo své zvířecí pudy a vrhlo se do nespoutané zábavy. Během chvíle to na parketu vypadalo, jak v opravdové divočině. Děti se báječně bavily, rodiče a prarodiče sledovali karnevalové hemžení nebo se přímo do maškarního reje zapojili. Opět nechybělo občerstvení a poprvé měly dámy možnost nechat se profesionálně nalíčit kosmetikou Avon. Závěrem chceme poděkovat všem našim sponzorům, dobrovolníkům, rodičům a hlavně dětem. Ujistili jste nás, že naše snaha není marná. Rok od roku se počet malých návštěvníků zvyšuje a to nám dodává ten správný elán a chuť do práce s dětmi a hlavně pro děti.





 

P r o s i n e c

V prosinci jsme se zapojili do předvánoční akce, jejíž smysl spočíval v tom, že v jednu chvíli si po celé naší republice mohly děti vypustit svůj balónek s přáníčkem pro Ježíška. V pátek 4. prosince se tedy před naší radnicí sešla pěkná řádka malých i velkých. I přes velmi chladné a větrné počasí všichni trpělivě čekali na povel z rádia Impuls. Ten přišel v 15.15 hodin a 165 fialových balónků vzlétlo k nebi. Prostřednictvím tohoto projektu jsme opět dali najevo, že jsme živým městem, kde se stále něco děje a v příštím roce se do této akce přihlásíme znovu.


P o z v á n k a – leden 2016

Uplynulý rok jsme věnovali především těm nejmenším. I toto se však s novým rokem trochu změní. Již v lednu se můžete těšit na první ronovský „Retro ples“ ve stylu 60. a 70. let. Pod záštitou ……., ve spolupráci se ZUŠ J.L.Dusíka Čáslav Vás co nejsrdečněji zveme 16. ledna na večer plný zábavy, kde se Vás pokusíme přesvědčit, že retro stále frčí …. (vložit plakát)


Pevně věříme, že rok 2016 bude stejně tak bohatý na zajímavé a netradiční myšlenky a skvělou zábavu jakou byl ten letošní. Doufáme, že nás opět podpoříte svou účastí. Veškeré finanční příspěvky ve formě sponzorských darů nebo dobrovolného vstupného budeme i nadále plně čerpat výhradně na akce pořádané naší komisí. Na konci této bilance můžeme s klidným svědomím říct, že se život v našem městě nezastavil. Naopak. Myslíme, že se nám daří kulturní, volnočasové, sportovní, společenské aktivity neustále rozvíjet.

Vážení spoluobčané, přátelé, kamarádi dovolte nám, abychom Vám popřáli hodně sil do roku 2016 a hlavně ať nám všem vydrží elán, optimismus a zdraví.

Vaše VoKu®Ko

Kateřina Francová, Veronika Vašíčková, Veronika Opasková, Barbora Mrázková, Leona Mrázková, Jitka Doležalová, Stáňa Smolová, Eva Joachymová a Dušan Holas.